Kandiderar för återval 615 Helsingfors

Media

Gruppanförande på stadsfullmäktiges strategidagar 13.8.2021 

Ärade ordförande, förtroendevalda och tjänstemän,

Mitt namn är Nora Grotenfelt ja minulla on ilo ja kunnia tuoreena valtuutettuna puhua RKP: n edustajana tänään. Alkuun haluan todeta, että olen äärimmäisen iloinen ja tunnen itseni etuoikeutetuksi voidessani nyt uutena valtuutettuna liittyä tähän hienoon joukkoon päättäjiä, joita yhdistää erityisen arvokas ominaisuus, eli kyky välittää. Vi bryr oss. We care.

Omasta taustastani haluan kertoa sen verran, että työskentelen tällä hetkellä Laakson koronaterveysaseman ylilääkärinä. Korona on tuonut paljon haasteita, mutta tämän lisäksi se on näyttänyt meille, mihin yhteisvoimin pystymme. Toivon itse, että koronakriisin jälkeen käytämme tätä valtavaa yhteen hiileen puhaltamisvoimaa ilmastokriisin hoitamiseen.

Enligt den nya IPCC rapporten är det fullständigt klart att vi behöver konkreta åtgärder omedelbart för att motverka miljökatastrofen. Helsingfors har alla förutsättningar för att fungera som förebild för andra städer.

Stora ord, liten verkstad, kuten ruotsinkielinen sanonta kuuluu. Eli nyt katse strategiaan ja valittaviin suuntiin.

RKP:n valtuustoryhmän näkemyksen mukaan:

1. Helsingistä on luotava Pohjoismaiden yrittäjämyönteisin kaupunki

Organisaatiomme tulee olla joustava, helposti ymmärrettävä ja asiakaslähtöinen. Meidän tulee panostaa työllisyyden edistämiseen ja uudistaa siihen vaikuttavia palveluita. Helsingin tulee aktiivisesti pyrkiä purkamaan työllistämistä rajoittavia rakenteita.

Meidän tulee kasvattaa vetovoimaamme kansainvälisten yritysten ja start-upien silmissä. Tarvitsemme toimivia peruspalveluita yrittäjyyden tukemiseen, jotta kansainväliset työntekijät, opiskelijat, tutkijat ja yrittäjät voivat ja haluavat muuttaa perheineen juuri Helsinkiin. Panostamme varhaiskasvatuksen ja koulujen kielitarjontaan.

2. Lasten, nuorten ja nuorten aikuisten hyvinvoinnin ja tulevaisuudenuskon rakentaminen on oltava prioriteetti

Tämän tavoitteen toteutuminen edellyttää kannustavaa ja inklusiivista pedagogiikkaa, uusia vuorovaikutteisia ja osallistavia koulutusohjelmia sekä yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa.

Erityistä huomiota tulee kiinnittää siihen, että koronapandemian aiheuttamat niin lyhyt- kuin pitkäkestoisetkin haittavaikutukset lasten ja nuorten elämään tulee minimoida.

Pienille lapsille ja nuoremmille koululaisille tulee löytyä koulu- ja päiväkotipaikka lähietäisyydeltä kotia. Kaupungin on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että nämä palvelut ovat tarjolla myös ruotsinkielisille lapsille.

3. Helsingin on otettava vetovastuu ilmastonmuutoksen torjunnassa ja uusien teknologisten innovaatioiden käyttöönotossa

Tämä tarkoittaa investointeja hiilineutraaliuden edistämiseen, kestävään rakentamiseen ja kunnostamiseen, ympäristöystävällisiin liikennemuotoihin, viheralueiden hoitoon sekä rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Sähköautojen latausverkostosta tulee rakentaa entistä laajempi ja kattavampi. Ilmastovaikutukset ja vaikutukset biodiversiteettiin on arvioitava jokaisen päätöksenteon yhteydessä. Helsingin tulee toteuttaa kunnianhimoista ympäristöpolitiikkaa ja omaa meristrategiaansa tavoitteenaan olla esikuva muille kaupungeille.

4. Terveyden edistämisen tulee sisältyä kaupunkistrategiaan eri toimialat läpileikkaavana teemana

Tämä teema tulee jatkossa näkyä niin kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluissa, työvoimapalveluissa kuin kaupunkisuunnittelussakin. Tarvitsemme uudet, SOTE-palvelujen ulkopuolelle sijoittuvaa terveyttä edistävät tavoitteet tulevalle hyvinvointialueellemme.

Terapiatakuu on taattava, myös ruotsinkielisillekin helsinkiläisille.

5. Helsinki tarvitsee selkeän kulttuuripoliittisen linjan.

Kulttuurin merkitys kaupungille ja sen asukkaiden hyvinvoinnille ei voi korostaa liikaa. Kulttuuri lisää osallisuutta, sielua, elämän merkityksellisyyden tunteita ja demokratiaa. Tämän lisäksi sillä on suuri taloudellinen merkitys.

Kaupungin tulee kiinnittää erityistä huomiota ja rakentaa toiminnallisia ohjelmia, jotka tähtäävät ikääntyneiden palveluiden ja sosiaalisten verkostojen parantamiseen.

Helsingin väestö ikääntyy ja helsinkiläisissä on yhä enemmän jo yli 90 -vuotiaita. Yhteiskunnan vanhimmat tarvitsevat niin ikään räätälöityjä palveluita omalla äidinkielellään.

6. Kaupungin on oltava houkutteleva työnantaja, jonka tekeminen ja tavoitteet ovat kunnianhimoisia.

Osaavan ja kielitaitoisen työvoiman houkutteleminen on yksi Helsingin tärkeimmistä strategisista kysymyksistä. Tulemme jatkamaan palkkojen ja bonusjärjestelmän kehittämistä, jotka omalta osaltaan vahvistavat asemaamme työnantajana. Erityisesti kaikkein pienituloisimpien työntekijöiden asemaan tulee kiinnittää huomiota. Tarvitsemme myös lisää kohtuuhintaisia työsuhdeasuntoja.

Helsingin kaupunki järjestää työntekijöille kattavan ruotsinkielisen koulutusohjelman ruotsinkielisen henkilöstön saatavuuden parantamiseksi. Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa ruotsinkielisen palvelun saatavuuden varmistaminen on erittäin tärkeää. Kielilisät tulee ottaa käyttöön palkitsemisperiaatteissa.

Ja lopuksi:

Helsingin tulee olla monikielinen kaupunki, jossa ruotsin kielellä on aktiivinen ja itseoikeutettu asema. Tämä antaa Helsingille kilpailuvaltin.

Tack – Kiitos!

    Hej!

    Här kan du skicka mejl åt mig med frågor eller kommentarer. Jag svarar så snart jag kan. Tack!