Insändare: Låt inte jättedagis bli norm – små enheter behövs också
Under valkampanjen har många frågat mig om min syn på så kallade jättedagis. Det är en viktig fråga, inte minst för barnens vardag och föräldrarnas livspussel.
När jag inledde mitt politiska arbete för fyra år var stadens renoveringsskuld stor när det gäller lokaler för småbarnspedagogik – många dagislokaler var nedgångna eller illa anpassade för dagens pedagogik. Nu har mycket av den skulden arbetats av, vilket är bra. Samtidigt har många nya daghem byggts som stora enheter. Det är förståeligt – större byggnader ger skalfördelar när det gäller till exempel städning och matservering, och det är ofta förmånligare att bygga större när man en gång ska bygga.
Det positiva är att personalen verkar trivas bra i de stora daghemmen, enligt stadens egna personalenkäter. Och personalens välmående är såklart avgörande – en trygg och engagerad vuxen är den viktigaste faktorn för god småbarnspedagogik.
Men: Stora daghemsenheter fungerar bara om vissa grundläggande krav uppfylls. Det måste finnas tillräckligt med gårdsyta – gärna med naturinslag – så att alla kan vistas ute samtidigt, tillräckligt många rymliga tamburer och entréer, och flexibla lösningar för måltiderna. Utan dessa riskerar barnens dagar att styras av stress, trängsel och minutiösa tidtabeller. Det är inte vad småbarnspedagogik borde handla om.
Och vi får inte glömma att små enheter också behövs. På svenskt håll i Helsingfors är vägen till närdagis ofta längre än på finskt håll. Att centralisera verksamheten ytterligare gör logistiken i vardagen onödigt tung för många svenskspråkiga familjer. SFP i Helsingfors vill se verklig jämlikhet mellan språkgrupper – inte bara på pappret, utan framförallt i praktiken.
Helsingfors ska vara världens mest familjevänliga stad. Då måste vi våga ta beslut med både med hjärta och hjärna – och ge plats för både små och stora daghem.
Nora Grotenfelt
fullmäktigeledamot, ledamot i nämnden för fostran och utbildning samt ordförande för dess svenska sektion, kandidat i kommunalvalet, SFP