Insändare: Vi tror att ett nytt daghem var ett bra beslut
Representanter för föräldraföreningen vid daghemmen Anna och Brita Maria Renlund lyfter en viktig fråga som berör svenskspråkiga familjer i Helsingfors (HBL 7.11). Det är ett faktum att verksamheten inom småbarnspedagogiken spelar en viktig roll för ett barns språkutveckling.
Läs mer: Svensk småbarnspedagogik hotas av ogenomtänkta beslut
Att upprätthålla och stärka de svenskspråkiga lärandemiljöerna är en uttalad ambition hos oss i SFP:s fullmäktigegrupp i Helsingfors. Därför är vi glada över det nya svenska daghemmet på Första Linjen i Berghäll med plats för 84 barn, på ett område som tidigare har varit helt utan platser i stadens egen regi. I samma byggnad bereds utrymme för ett finskt daghem med plats för 140 barn.
De utmaningar som kan uppstå då två enheter med olika språk befinner sig i samma byggnad behöver tas på allvar, framför allt ur språkminoritetens synvinkel.
Det är viktigt att hålla isär begreppen. Då olika språkgrupper verkar sida vid sida betyder det inte att verksamheten är tvåspråkig. Det finns flera exempel i vår stad på lyckad samexistens utan att någondera gruppens språkliga utveckling eller språkliga identitet är hotad.
Med detta sagt är det viktigt att hålla ögonen på de språkliga utmaningar som personalbrist och akut sjukfrånvaro bland personalen kan medföra. SFP:s fullmäktigegrupp har i många år haft målsättningen att trygga tillgången till kompetent svenskspråkig personal inom småbarnspedagogiken, bland annat genom att driva på löneprogrammet i branschen.
Beslutet om daghemmet på Första Linjen var inte enkelt. Det raderar i praktiken ut behovet av köptjänster på området. Staden har i flera år köpt tjänster av Barnavårdsföreningen, som driver två daghem i samma kvarter. Köpeavtalet löper ut sommaren 2025, och staden kommer inte att ha behov av en ny upphandling direkt efter det.
Vår bedömning är att det nya daghemmet, trots denna oönskade konsekvens, behövs för att säkerställa tillgången till svenskspråkig småbarnspedagogik på området.
Stadsstyrelsen, nämnden för fostran och utbildning samt dess svenska sektion har under processens gång enhälligt uttryckt en önskan om att mångsidigheten i daghemsutbudet bevaras i Berghäll. Nämnden lade till bland annat krav på att det nya daghemmet ska ha tillräckligt många in- och utgångar, avskilda utrymmen för av- och påklädning och tillräckliga svenskspråkiga personalresurser genast då verksamheten inleds.
Vi förstår bra hur viktigt förtroende för en fungerande dagvård av hög kvalitet är för familjerna i vår stad. Förändringar för små barn är alltid av stor betydelse. Vi jobbar kontinuerligt för att alla småbarnsfamiljer ska kunna erbjudas svenskspråkig småbarnsfostran nära hemmet. Vi tror därför att ett nytt daghem i Berghäll är ett bra beslut.
Vår bedömning är att det nya daghemmet, trots denna oönskade konsekvens, behövs för att säkerställa tillgången till svenskspråkig småbarnspedagogik på området.
Text
Nora Grotenfelt
fullmäktigegruppens ordförande, SFP
Marcus Rantala
fullmäktigeledamot, SFP
Björn Månsson
fullmäktigeledamot, SFP
Silja Borgarsdóttir Sandelin
fullmäktigeledamot, SFP
Eva Biaudet
fullmäktigeledamot, SFP
Kristian Wahlbeck
suppleant i nämnden för fostran och utbildning, SFP