Terveys
Olen lääketieteen tohtori ja yleislääketieteen erikoislääkäri, ja olen työskennellyt suurimman osan urastani terveyskeskuslääkärinä ja ylilääkärinä Helsingin perusterveydenhuollossa. Työni kautta olen saanut hyvän käsityksen siitä, mikä toimii ja mikä ei avohoidossa. Haluan edistää toimivia tereveyspalveluita, myös ruotsiksi. Hoidon ja hoivan tulee olla kaikkien saatavilla asuinpaikasta riippumatta. Haluan nähdä vahvan ja toimivan perusterveydenhuollon, jossa ennaltaehkäisevät toimet mielenterveyden, päihteiden väärinkäytön ja sosiaalisen syrjäytymisen ehkäisemiseksi ovat keskeisessä asemassa. Nuorilla tulee olla turvallinen ja nopea pääsy hoitoon, ja siksi terapiatakuun tulisi koskea alle 29-vuotiaita. Haluan, että Helsinki käynnistää kokeilun valvotuista käyttöhuoneista vähentääkseen tartuntojen leviämistä, yliannostuksia ja huumeisiin liittyviä ongelmia.
Jotta hoitopalvelut olisivat sujuvampia ja tehokkaampia, digitaalisia työkaluja on kehitettävä, ja generatiivinen tekoäly on tuotava perusterveydenhuoltoon vähentämään työkuormitusta ja vapauttamaan työaikaa ja laatua potilaille. Hoidon jatkuvuutta on parannettava rakentamalla omalääkäritiimejä ja hyödyntämällä älykkäitä teknisiä ratkaisuja. Samalla on ratkaisevan tärkeää, että hoitohenkilökunta viihtyy, voi hyvin ja saa tarvitsemansa tuen – panostus henkilöstön työympäristöön on panostus koko hoitojärjestelmän laatuun.
Kaikilla Helsingin ikääntyneillä tulee olla oikeus turvalliseen ja arvokkaaseen vanhuuteen. Heidän tulee voida asua kotona niin kauan kuin haluavat ja pystyvät, samalla kun heille on varmistettava hyvä pääsy palveluasumiseen ja muihin tukimuotoihin. Omaishoitajien arvokasta työtä on helpotettava korkeammalla palkkiolla ja paremmilla mahdollisuuksilla.
Koronakriisin hoitoa etulinjassa
Maaliskuun 16. päivä 2020 kello 7 aamulla seisoin tusinan muun vapaaehtoisen lääkärin ja sairaanhoitajan kanssa juuri avatun Laakson koronaterveysaseman pimeässä aulassa. Kukaan meistä ei tiennyt, mitä olisi edessä: kuinka suureen vaaraan altistamme itsemme, riittävätkö suojavarusteet saati vuodepaikat.
Tässä jaksossa kerron työstäni Helsingin julkisen terveydenhuollon parissa ja niistä oivalluksista ja opeista, joita olen saanut toimiessani koronataistelun etulinjassa Laakson koronaterveysaseman ylilääkärinä. Noin 35 hengen voimin olemme Laaksossa hoitaneet yli 27 000 potilasta, ja ylpeys ensilinjan tiimistäni ja sen saavutuksista tulee säilymään sydämessäni ikuisesti.